De meest bekende impressionisten van de wereld

Waar kan je kunst studeren? Hier! Grapje, maar wat wel gezegd mag worden, is dat je op deze blog alvast een mooie basis vindt. Om het over impressionisme te hebben, het is in de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in Frankrijk. De kunstenaars hadden genoeg van de zoveel mogelijk waarheidsgetrouwe afbeeldingen van mensen in poses en staatsportretten. Hieronder enkele bekenden namen:

Gustave Caillebotte

De in 1848 geboren Fransman Gustave ontwikkelde als jonge jongen van rijke afkomst een voorliefde voor de kunst en bouwde zijn eerste atelier in het grote herenhuis van zijn vader, gelegen op een enorm landgoed buiten Parijs. Gustave schilderde vooral het het buitenleven, maar ook stillevens en portretten. In zijn grote atelier en op het landgoed was altijd plaats en onderdak voor andere kunstenaars. Daarom wordt deze excentrieke fransman ook wel patron genoemd.

Paul Cezanne

Iedereen heeft wel eens van Cezanne gehoord. Deze Franse kunstenaar behoort eigenlijk tot het post impressionisme. Zijn werk wordt ook wel de brug tussen het impressionisme en het kubisme genoemd. Vooral zijn latere werk is bekend bij het publiek en wanneer een van zijn schilderijen geveild gaat worden, houdt iedereen de adem gespannen in; de schilderijen van deze schilder hebben regelmatig alle records gebroken en gaan niet voor minder dan 25 miljoen onder de hamer.

Edouard Manet

Ook Edouard Manet behoort tot de groep impressionisten die in de 19e eeuw toonaangevend was. Voordat hij zelf aan het schilderen raakte bestudeerde hij de verschillende werken van grote namen zoals de Nederlandse Frans Hals en zijn tijdgenoten Paul Cezanne en de Spaanse schilders Gomes en Velazquez. De schilderijen van Manet werden door het grote publiek schokkend en vulgair genoemd. Zijn eerste belangrijke werk met de naam “de Absintdrinkers” vertoond een naakte vrouw met 2 mannen die duidelijk van het leven genieten.

Claude Monet

Monet ontdekte zijn liefde voor de schilderkunst al vroeg in zijn leven. Als klein kind blonk hij al uit in het tekenen en op 16-jarige leeftijd stond hij landelijk bekend om zijn karikaturen. Rond zijn 20ste levensjaar begon hij met reizen en het schilderen van landschappen. Claude Monet schilderde alsof zijn leven ervan afhing en heeft honderden werken achter gelaten. Omdat zijn zicht slechter werd, werden de schilderijen die hij op latere leeftijd maakte abstracter en minder gedetailleerd. Monet wordt ook wel de grondlegger van het impressionisme genoemd.

Pierre Auguste Renoir

In tegenstelling tot de meeste kunstschilders kwam Pierre Auguste Renoir uit een zeer arm gezin. Zijn vader was kleermaker en zijn moeder was naaister. Al op twaalf jarige leeftijd vond de jonge Pierre werk als leerling schilder bij een porseleinfabriek, waar hij rococo patronen op de borden en schalen schilderde. In 1862 trok de jonge kunstschilder erop uit en ontmoette Cezanne, Monet en Pissaro, die een grote invloed op hem uitoefenden. Dit is uiteraard terug te zien in zijn werk.