Waar kan je kunst studeren?

Ieder land is trots op zijn kunstenaars en er wordt veel geld aan kunst uitgegeven. Maar ondanks dat er voor bepaalde kunstwerken enorme bedragen worden neergeteld, toch leiden de meeste kunstenaars een eenvoudig en redelijk arm bestaan. Kunstenaar worden doe je niet omdat je een grote, succesvolle carrière wilt hebben, maar zit meestal “in het bloed”, zoals de kunstenaars dit zelf zeggen. Jezelf uiten via kunst is belangrijker dan het geld.

Ondanks dat talent iets is waarmee je geboren wordt (of niet), valt kunst ook te leren. Er zijn zelfs speciale studies voor Kunstenaars en Kunstliefhebbers. Ook in Nederland zijn er verschillende kunstacademies en hbo-kunstopleidingen te volgen. De kunststudies worden meestal onderverdeeld in verschillende richtingen:

  • Communicatie en Mediadesign
  • Creative Business
  • Creative Media and Game Technologies
  • Industrieel Productontwerpen
  • Circus Arts
  • Muziek
  • Dans en Theater
  • Algemene Kunstacademie

In iedere grote stad van Nederland zit wel een kunstacademie. De meest bekende staat natuurlijk in Amsterdam, maar ook de kunstacademie van Utrecht en die van Friesland staan erg goed aangeschreven.

Ook in het buitenland worden kunststudies gegeven. Gezien de grote verscheidenheid in studierichtingen is het onmogelijk de beste school te benoemen, of de beste plaats om te gaan studeren. Het hangt natuurlijk helemaal af van je eigen wensen. Je kunt bijvoorbeeld animatietechnieken gaan studeren in New Zeeland, of Game Technologie in Duitsland, maar ook portretschilderen in Spanje of landschappen schilderen in Amerika, Californie.

RMIT VIETNAM

In Hanoi en Ho Chi Min staan de twee belangrijkste universiteiten van de Aziatische landen om kunst te studeren. De campussen nemen een prominente plaats in in het Vietnamese landschap. Je kunt hier bijvoorbeeld je bachelor of je masters halen in Kunst en Vormgeving.

EMIRATES ACADEMY DUBAI

Dubai is een van de meest veelbelovende nieuwe steden ter wereld. Deze moderne stad is de beste plek om heen te gaan wanneer je van moderne kunst en vormgeving houdt. Hier worden de nieuwste trends ontworpen en hebben de allerrijksten ter wereld een vaste parkeerplaats bij een van de onbetaalbare trendsettende restaurants. Wanneer je geïnteresseerd bent in wat de nieuwste ontwikkelingen in de technologie zijn of industriële vormgeving, dan ben je hier absoluut op het juiste adres.

AMDA IN AMERIKA

Wanneer je wilt acteren, dansen of zingen dan is de American Music and Dance Academy de juiste opleiding voor jou! Met een campus midden in het bruisende New York of in het fantastische Los Angels kun je hier de opleiding volgen die al heel veel bekende acteurs en actrices heeft voortgebracht. Alleen met een leuk koppie kom je er tegenwoordig niet meer mee. Hier leer je de fijne kneepjes van het vak en alle trucs die er te verzinnen zijn om uit te blinken tijdens de auditie.