Jezelf uiten via kunst!

Kunst is geen vaststaand gegeven maar iets wat cultuur en tijdsgebonden is. Over het algemeen wordt onder kunst verstaan “het product van de creatieve uitingen van de mens. En dit kan in van alles zijn! Schilderen, tekenen, beeldhouwen, muziek, dans, zang, maar ook bouwkunde of architectuur, poëzie en literatuur. Wat 20 jaar geleden als kunst beschouwd werd, kan nu als rotzooi worden gezien omdat de tijd het destijds vernieuwende inzicht achterhaald heeft.

Hoe belangrijk is Kunst voor het welzijn van de mens?

Er wordt wel eens gezegd dat Kunst een van de beste manieren is om het welzijn van de mens te meten. Dit omdat creativiteit nauw samenhangt met de emoties van de kunstenaar van dat moment. Tegenwoordig wordt kunst lang niet meer zo gewaardeerd als vroeger. Dit komt door de verharding vanb onze economische maatschappij. Emoties worden weggedrukt en door ons drukke bestaan is er nog maar weinig tijd en energie over om aan creativiteit te besteden. Onze kinderen worden meegesleurd in levensritme van opstaan tot slapengaan waarin steeds minder tijd beschikbaar is om te knutselen, vrije muziek te maken, of iets te bouwen. Aan alles hangt tegenwoordig een prijskaartje en tijd over heeft haast niemand. Zelfs op de lagere scholen is haast geen tijd meer ingebouwd voor de stimulering van de ontwikkeling van de jonge geest. Vernieuwing gaat niet zonder creativiteit. Achter iedere uitvinding schuilt een creatief brein. Wie niet vrij kan denken is niet tot vernieuwing in staat. Daarom is het heel erg belangrijk om creatief te zijn. Ook kan het beoefenen van kunst zeer goed zijn voor de geest. Even het hoofd leegmaken en je storten op het maken van een landschapsschilderij of het kleien van een futuristisch beeld is goed voor geestelijke en ook de lichamelijke gesteldheid van de mens.

Maak je eigen kunst

Voel je je down, verdrietig of ongelukkig? Zet een vrolijk muziekje op en dans al je frustraties eruit. Ben je blij en geniet je intens van de dingen om je heen? Misschien kun je met de juiste fotocamera of in de vorm van een schilderij jouw unieke kijk op de dingen delen met anderen. Op deze interessante blogs over kunst vind je alvast inspiratie!